GALERIE BLOEMENDAAL
online podium voor beeldende kunst, muziek, theater, literatuur, performance
expositie oktober 2023
Klik hier nieuwe expositie in de virtual gallery
Tijd & locatie
oktober 2023
galeriebloemendaal.nl
Over de expositie
Dit is de tweede online expositie van zes kunstenaars, een fotograaf, een zanger, een beeldhouwer, twee schilders en een beeldend wetenschapper.
Wat hebben deze zes met elkaar gemeen: liefde voor de natuur, transparantie, rust en schoonheid. Ze verschillen van elkaar met hun totaal eigen en verschillende technische aanpak.
Maartje Blans, schilder, heeft zes jaar in Shanghai gewoond. Uitgangspunt in haar werk is verval en de schoonheid van het vergankelijke. Haar werk ademt stilte uit en ze hoopt dat de kijker zich even losmaakt van de dagelijkse hectiek. Techniek: mixed media op doek, papier, glas, hout, grote en kleine formaten.
Louis Blondiau, schilder. Hij wil de positieve energie van de natuur in zijn werk overbrengen. In het westen voelt men zich vaak gescheiden van de levende wereld van de natuur. Hij probeert de kijker in staat te stellen om een emotionele intimiteit te laten voelen. Techniek: een combinatie van gravure en olieverftechniek: eerst schildert Blondiau het doek zwart en vervolgens krabt hij met verschillende voorwerpen het min of meer deels weg, waardoor het beeld ontstaat.
Kees Schouten, fotograaf. Glas en zonlicht. De laatste jaren werkt hij in zijn achtertuin uitsluitend met daglicht en glazen objecten. Hij maakt gebruik van het spel van zonlicht en schaduw op zijn objecten, die hij omdraait, verschuift of in elkaar zet. Zijn stillevens hebben
geen verhaal, geen bedoeling. Het is compositie, kleur en licht en het zoeken naar schoonheid en rust.
Ada van Wonderen, beeldhouwer. De laatste jaren werkt ze voornamelijk in natuursteen, daar heeft ze zich helemaal in vastgebeten. Ze wil de steen ruimte geven zich te laten zien als een zelfstandigheid. Haar beelden van steen, met hun geometrische vormentaal, verwijzen alleen naar zich zelf. In hun abstractie zijn ze zo autonoom, dat het lijkt dat ze zelf hebben besloten te gaan staan, liggen of zitten. De beelden stralen eenvoud en
persoonlijkheid uit.
Pauline Oosterhoff, beeldend wetenschapper. Ze onderzoekt als beeldend kunstenaar en sociaal wetenschapper “publieke geheimen”, zaken die iedereen weet, maar niet in het openbaar wil of kan erkennen. Haar absurde en in-scene-gezette beelden, tekeningen, foto’s en video’s over invasieve soorten en traditionele cultuur nodigen de kijker uit om over hun keuzes en meningen over de ander na te denken. Haar werk creëert een verleden van een object, ritueel of soort en verbindt dit met onze collectieve herinneringen, verlangens en mislukkingen.
Christophe Chaplet, zanger. Brassens, Bruand, Dutronc, Gainsbourg en vele anderen. Het is een mengeling van de chansons van de 19-de eeuw tot heden in alle vormen en maten met gitaarbegeleiding. Hij zingt in Portugal tot Parijs, waar hij vandaan komt, een dorp vlakbij Parijs tot Amsterdam en Zweden, waar zijn moeder vandaan kwam. De chansons zijn vaak licht met een diepere betekenis. En ook dat gaat vaak over de natuur.