top of page

Kunst kan ons doen beseffen wat onuitsprekelijk is - J.W. von Goethe

Een bijzondere zomertentoonstelling met werk uit heel verschillende werelden

Kunst kan ons doen beseffen wat onuitsprekelijk is - J.W. von Goethe
Kunst kan ons doen beseffen wat onuitsprekelijk is - J.W. von Goethe

Tijd & locatie

25 juni t/m 1 augustus 2021

Pop-Up Galerie Bloemendaal, Bloemendaalseweg 46, 2061 CL Bloemendaal, Netherlands

Over de expositie

Mexicaanse schilderkunst en kindertekeningen van project Wereld Ouders, een film over het Nationaal Ballet, ingetogen fotowerk, de wondere wereld van Chili, sprookjesachtig keramiek, balletdansers en ballerina's, Chinese parels en transparante objecten.

Kunstenaars:

Rob Sjouke

Bekend van de TV serie Rembrandt, waar hij als negende eindigde. Als balletdanser bij het Nationaal Ballet voelde hij zich rondlopen in een schilderij. Nu schildert hij balletten, naast portretten en vrij werk.  

Zijn passie voor de dramatische licht- en donkerwerking vloeien nu door in zijn schilderijen. Naast het ballet had hij als kind ook de droom schilder te worden. Zijn olieverf werk is klassiek en figuratief.

Sem Sjouke (27) is in de voetsporen van zijn vader Rob getreden als klassiek danser bij het Nationaal Ballet.  Zijn tweede liefde is het maken van films. Sem is met z’n dansfilms nu ook te zien in deze expositie. 

 

Veerle Blaauw Haar werk gaat over structuur en tussenruimte. Ze speelt met lijnen, rasters en vlakken met openingen, ze zoekt verbinding in de combinatie van regelmaat, structuur en het afwijken hiervan.  Haar materiaal vindt ze in bouwmarkten, op straat en in de natuur. De serie ‘In between’ gaat over tussenruimte. Wat speelt zich daar af. Wat is binnen wat is buiten. Ruimte bestaat niet zonder structuur, grenzen. Is het leven een tussenruimte. Deze vragen spelen een rol bij het onderzoeken van tussenruimte.

Karen Winnubst studeerde aan de Fotoacademie Amsterdam. Haar werk bestaat uit landschapsfotografie, waarbij vormen en structuren belangrijk zijn. De natuur staat centraal; overweldigend, ruig en krachtig, maar tegelijk ook sereen en rustgevend. Ze verzamelt foto's van landschappen uit haar omgeving maar ook uit nieuwe plekken elders in de wereld. De foto die op locatie wordt genomen is slechts het beginpunt. Daarna ‘schildert’ ze met die beelden, speelt ze  met kleuren en voegt ze lagen toe om de intensiteit van het beeld te verhogen. Het gaat haar om de kijk op de schoonheid en pracht om ons heen.

Werk van zes Mexicaanse jongeren die tekeningen hebben gemaakt over het thema migratie, Adrianita, Brigido, Eric, Nayeli,  Rogelia en Silbino.  Zij wonen in het familiehuis Nuestros Pequeños Hermanos dat in Nederland vertegenwoordigd wordt door de Stichting 'Wereld Ouders'. Zij zetten creatieve projecten op om de jongeren die het nodige hebben meegemaakt de kans te geven hun traumatische ervaringen uit het verleden te verwerken en een plek te geven. O.a. door de verkoop van het werk van deze jongeren kunnen zij deze projecten realiseren.  

Meer info: Creatieve Projecten Mexico 

Tot en met 31 augustus hangen de twintig droomtekeningen van de jongeren uit Mexico in het Cobra museum in Amstelveen.

Eva Jorritsma laat sprookjesachtig keramiek zien. Haar voorstellingen stappen regelrecht uit een droom

 

Marion van Harreveld toont haar nieuwe fotowerk uit Dubai en de serie 'Shelters'.

Joke Hoogendoorn heeft nieuwe sieraden van edelstenen die ze haalt uit China. Daarnaast heeft ze een serie Mexicaanse  sieraden gemaakt, waarvan de opbrengst in haar geheel gaat naar de Stichting Wereld Ouders. 

Floor de Bruyn Kops Een tweeluik over de gedichten 'Honderd liefdessonnetten voor Mathilde' van Pablo Neruda, Chili, en aanverwant werk.

Pablo Esteban Sanchez Rijlaarsdam, 1988, Mexico-stad

'Out of necessity'. Zijn werk kenmerkt zich door een intensieve manier van schilderen en fel kleurgebruik. Veel voorkomende thema´s zijn familie, religie, liefde, woede, leven, dood en de menselijke psychologie. Hij schildert uit een noodzaak om te creëren, een honger om zich te uiten en al zijn emoties en gedachten los te laten op het canvas. Zijn heel jonge jaren heeft hij doorgebracht in Mexico. Daarna verhuisde hij met zijn ouders naar Leiden. Na zijn middelbare school in Nederland volgde hij de opleiding aan de Koninklijke Academie voor kunst in Den Haag. In 2011 keerde hij terug naar zijn geboorteland en geboortestad van zijn vader in Mexico. Hij voelt zich daar nu compleet met zijn Nederlandse en Mexicaanse wortels. Zijn schilderijen zijn de taal van de ziel.

Op 25 juni en 2 juli vinden er twee bijzondere voorstellingen van dramaturg Nellie Markus 

Nellie Markus zet zich in voor de Stichting Wereld Ouders en  werkt daar met kinderen die te maken hebben met o.a. geweld, verwaarlozing, drugsmisbruik. Inmiddels heeft ze diverse projecten opgezet, zoals het schrijven en opvoeren van theaterstukken, dansen, zingen en schilderen van decors. 

vrijdag 25 juni 17.30 uur: De film ‘Límites sin Límite’ (Grenzen zonder grens) 

‘Límites sin Límite’ gaat over de trek van Mexicanen naar de VS. In deze film spelen jongeren de hoofdrol. Zij willen laten zien waarom mensen besluiten hun land te verlaten en wat geweld met je doet. Duur van de film: 30 minuten.

Aansluitend aan de film is er een korte lezing door Nellie Markus, gebaseerd is op het boek: ‘Vertel me het einde’ van de schrijfster Valeria Luiselli, woonachtig in New York. Zij werkte als tolk met honderden Centraal-Amerikaanse kinderen die zonder ouders de Amerikaanse grens waren overgestoken. In het boek wordt pijnlijk duidelijk waar de naïeve realiteit van overheidsinstanties schuurt met de gruwelijke wereld die de kinderen ontvluchten. Er ontvouwt zich een universele aanklacht. Vertel me het einde is een prachtig en belangrijk kleinood dat je blik op de wereld op zijn grondvesten doet schudden. Lezing is ca. 20 minuten, daarna is er tijd voor een nagesprek en vragen.

2 juli 17.30 uur: Frida Kahlo

Lezing over het leven en werk van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo ( 6 juli 1907- 13 juli 1954)

Reserveren voor de evenementen bij art@floordebruynkops / 06 - 55 736 257

(Een vrijwillige bijdrage voor Nellie Markus wordt op prijs gesteld)

Deel dit evenement

bottom of page