top of page
header_kunstlijn.jpg

!!!Stilte!!!

Stilte is belangrijker dan ooit. Hoe kun je jezelf staande houden in een wereld vol lawaai? Volgens veel schrijvers en kunstenaars zit de stilte in onszelf. De kunst is om er naar te luisteren. Je kunt niet wachten tot het een keer rustig wordt.
 

Stilte, of je die nu zoekt op een zeilboot, in de natuur, in een boek, galerie, museum of tijdens een wandelingetje naar je werk, hebben we hard nodig.

Silentio et tenebris spiritus alitur ofwel stilte en duisternis voeden de geest zoals een bekend aforisme van Plinius luidt.
 

De Noorse schrijver en ontdekkingsreiziger Erling Kagge wandelde in vijftig dagen zonder gezelschap en radio naar de Zuidpool. Over de wekenlange trektocht over Antartica schreef hij:

“De wereld waar ik deel van uitmaakte viel me meer en meer op, omdat ik noch werd afgeleid, noch verstoord. Ik was alleen met mijn eigen verbeelding en gedachten. Hoe stiller het werd, hoe meer ik hoorde.”
 

Niet iedereen kan het zich veroorloven om lange solitaire reizen maken. Zijn er alternatieven? Welke wegen blijven over om ontdekkingsreiziger in je eigen stad te worden? Wat betekenen stilte en duisternis in een Haarlem dat steeds meer versteend raakt en steeds minder donkerte laat staan duisternis kent?

 

In het weekend van 5 en 6 november vindt de alles verbindende expositie, installatie plaats. Laat je verrassen, inspireren door een bijzonder kunstproject: installatie met geluidsdouche en stethoscoop, sprookjes die ontstaan door schrijver en fotograaf samen, ter plekke een performance van massa productie van sculpturen in klei, lichtkunst die werkt op geluid, schilderijen, filmpjes met zang, tekeningen, keramiek.

 

Van 11.00 tot 12.00 is er een rondleiding van die je de expositie op een andere manier laat zien. Het is een samenwerkingsproject, die je misschien weer een andere kijk geeft op de verschillende uitingen van kunst in de brede zin van het woord.

 

De tentoonstelling, rondleiding en optredens tijdens het kunstlijnweekend zijn gratis. Curator van de Kunstlijn 2022 is Floor de Bruyn Kops. 

 

Programma

Zaterdag 5 november 2022

11.00-12.00 opening van de dag door Marjolein Blaauwbroek, kunsthistorica en yogi. rondleiding langs de werken om net even anders kunst te ervaren.


15.00-15.50 uur concert door het Jeugdorkest Jong Divertimento (8-14 jaar) o.l.v. Helena van Tongeren en Bob Kanne. Met o.a. het stuk ‘Stilte en duisternis’ van Hesce Mourits dat ze speciaal voor het orkest schreef. Voor alle leeftijden. Tijdens het concert geeft Nathalie Sook, beeldend kunstenaar, een tekenworkshop, zo kan de beleving van muziek door kinderen weergegeven worden op papier.


16.00- 16.50 tweede concert met tekenworkshop van Nathalie Sook

 

Zondag 6 november 2022
 

11.00-12.00 opening van de dag door Marjolein Blaauwbroek, kunsthistorica en yogi. Rondleiding langs de werken om net even anders de kunstwerken te ervaren.


Kinderprogramma

12.30-13.30 uur inloop workshop klei voor kinderen door Saskia Peschar, keramist

13.30-15.00 inloop workshop tekenen voor kinderen door Nathalie Sook

15.00-15.15 / 15.30-15.45 kinderen kunnen Franse Chansons zingen met Christophe Chaplet

16.00-16.15 / 16.30-16.45 Bas Belleman, schrijver, vertelt sprookjes voor kinderen


----

Deelnemers:
 

Florence Marceau- Lafleur, Mariska Baars pseudoniem soccer Committee, Saskia Peschar, Peet Verrijn Stuart,  Floor de Bruyn Kops, Michel Campfens, Nathalie Sook, Bas Belleman, Sabina van Gils, Charles Duijff, Mylou Frencken, Ronald Schmitz, Gerrie Hondius, Marjolein Blaauwbroek, Hans Dagelet, Esther Apituley, Helena van Tongeren met jeugdorkest Divertimento en Hesce Mourits, Christophe Chaplet, Tilmann Meyer-Fahe, Hans Koek en Albert van der Kerk

bottom of page